Ana Sayfa / Haberler / Van’lı Halk Ozanı Âşık Celali’nin Son Kitabı
Van’lı Halk Ozanı Âşık Celali’nin Son Kitabı

Van’lı Halk Ozanı Âşık Celali’nin Son Kitabı

 

Untitled-2Untitled-2

VAN’LI HALK OZANI ÂŞIK CELALİ’NİN SON KİTABI

“GÖNÜL GÖZÜ SÖZÜN ÖZÜ” ÇIKTI !!!

BİR OZANIN ÖYKÜSÜ, ÇİLE SEVDA TÜRKÜSÜ;

Ben Celali Ozan, Allah’ın vermiş olduğu ilham ile şiirler yazan.  1952 yılında Van’ın Kasımoğlu köyünde dünyaya geldim.  Dört yaşımda bir göz hastalığına yakalandım, yolların karlarla kapalı olmasından dolayı beni doktora götüremediler, yöresel ilaçları gözlerime dökmeleri ise gözlerimin durumunun daha da kötüye gitmesine neden oldu ve böylece gözlerimi kaybettim. Yalnız gözlerimde bir ışık bir renk hissedebilecek kadar bir görme gücü kaldı. Babam bu durumdan ötürü ızdırabını içine gömsede annem gözyaşlarını tutamaz her ikiside kendini suçlu hissederdi. Ben ise neşe dolu olmaya çalışıp onların daha fazla üzülmesine engel olmak isterdim.  

1961 yılında Mikail abimle Ankara’ya gidip doktorlara göründük. Gözlerimin açılabileceğini fakat ameliyatın on beş yaşımı doldurduktan sonra yapılabileceğini söylediler.  Köyümüze döndüğümüzde gelmiş geçmiş âşıkların şiirlerini ve hikâyelerini başkalarından dinleyerek, ezberlemeye çalışıyor Cenabı Hakk’ın bana bahşettiği güzel ses ile çeşitli meclislerde anlatmaya çalıyordum. Ayrıca radyo dinleyerek Türk halk müziğini öğreniyor türküler söylüyordum. 15 yaşlarımda beş yüz civarında türkü bilirdim. Türkü ile ağlar, türkü ile gülerdim. Yapılan her düğün ve şenliğe beni çağırırlar bende tef eşliğinde neşeli türkülerimizi söylerdim. On yedili yaşlarımda gönlüme aşıklık ilhamı doldu ve kendi şiirlerimi yazmaya başladım. Hemen sonrasında abilerime bir saz aldırarak kendi çabalarımla saz çalmaya başladım. Gerek gözlerimin âmâ oluşu gerekse şiirler yazıp türküler söylemem köy halkının bana daha ilgili olmasına yol açıyor ve bu ilgi gözlerimin ızdırabını bi nebzede olsa azaltıyordu. Görmediğim halde köy halkının hepsini ayrı ayrı seslerinden tanırdım. Yaşıtlarımla oyunlara katılır, hayvan güdüp koyun kuzu yaymaya giderdik. Van balığımız İncikefali’yi ise köyümüzün yakınından geçen Karasu’da avlardık.

1967 yılında tekrar gözlerimin tedavisi için Salih abimle Ankara’ya gittik. Vehbi Koç Göz Bankasında ki tedavim sonrasında ilk başta göz tansiyonumu düşürmek için ameliyat yapılacağını bunun içinse bir yıl kadar ilaç tedavisini memleketimde sürdürmem gerektiğini söylediler. Biz de Van’a geri döndük. Bir yıl geçtikten sonra maddi imkânsızlıklardan dolayı Ankara’ya gidemedik. Artık benim için hayatın zorlu yolu başladı. Üzüntüler birbirini takip etti 1968 yılında üç ay arayla babamı ve annemi kaybettim. Allah’ın rahmeti babamın, annemin ve tüm Müslümanların üzerine olsun.

1970 yılında evimizi köyden şehire taşıdık. Köyden ayrılmak benim için çok zor oldu. Çünkü köy ve köy halkı benim sabrım, eğlencem, oyunum, arkadaşım ve sırdaşımdı. Onlardan ayrılınca aktı gözyaşım. Başladı şehirdeki hayat telaşım.

1971 yılında Ankara’daki Göz Bankası’nda ameliyat oldum. Ameliyat sonrasında göz tansiyonumun yükselmesi nedeniyle bir fayda sağlayamadık. Allah’a hamd ederek yılmadan hayatıma devam ettim, Van’da abimlerin açtığı Muhabbet Çayevinde saz çalıp türküler söylerdim. Yine çayevimizde Van’a gelen birçok âşıklarla irticalen atışmalar yapıp deyişler söylerdik.

1974 yılında Devletimiz engellilere iş hakkı tanıdı, bende bundan faydalanarak Karayolları Bölge Müdürlüğünde işe başladım. 1976 yılında evlendim,  eşimle 39 yıldır mutlu bir evliliğimiz ve 5 çocuğumuz var.

Şiirlerimde mahlas olarak Celali’yi kullanıyorum. Pervane gibi aşk peşinde dolanıyorum. Şimdiye kadar 500 civarında şiir yazdım. Şiirlerimi Türk halk edebiyatı gelenek ve göreneğine göre heceyle ve kafiyeli olarak yazıyorum. Sık dokuyor ince süzüyorum. Genellikle 11’li hece ölçüsüyle koşma, 8’li hece ölçüsüyle semai, 15’li hece ölçüsüyle divan, birkaç tane 7’li hece ölçüsüyle yazmış olduğum şiirlerim var. İki tanede 13’lü hece ölçüsüyle ile yazmış olduğum şiirim var.

1993 yılında Van Valiliğince 64 şiirden oluşan “GÖNÜL GÖZÜ 1” adlı şiir kitabım yayımlandı. Yayımında emeği geçen Van Valisi Mahmut YILBAŞ’a, Van Vali Yardımcısı Mustafa Korkmaz DİNÇER’e, Van Valiliği Basın ve Yayın İşleri Müdürü İkram KALİ’ye gönül gözü ile teşekkür ediyorum. Ayrıca kitabın ön sözünü yazan Bekir OĞUZBAŞARAN Hocama da teşekkürlerimi sunuyorum.

2000 yılında 9 bölümden oluşan 285 tane şiirimi kendi imkânlarım ile “GÖNÜL GÖZÜ 2” adlı şiir kitabımda yayımladım.

Şimdi ise yeni yazmış olduğum şiirler ağırlıkta olmakla beraber önceki şiir kitaplarımda yer alan ve bu kitabımda da yer almasını istediğim şiirleri birleştirerek 8 bölümden oluşan 311 adet şiirimi 426 sayfadan oluşan “GÖNÜL GÖZÜ SÖZÜN ÖZÜ” adlı şiir kitabımda siz değerli okuyucularımın takdirlerine sunmuş bulunmaktayım.

Çok değerli, muhterem okuyucularım; yalnız hatasız Allah’ tır. Beşer şaşar, hatasını kabul eden kul daha huzurlu yaşar. Hata yapmamaya dikkat eder doğru peşinde koşar. Hatalarım varsa sizlerden özür diliyor, eleştiri ve uyarılarınızı bekliyor, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

  Yüreğim ve özüm ile,

  Sazım ile sözüm ile,

  İşte gönül gözüm ile,

  Sizleri çok seviyorum.

 

Âşık Celali’nin yayımlanan son şiir kitabı “GÖNÜL GÖZÜ SÖZÜN ÖZÜ” nü Van’ da ki gönül dostlarımız aşağıda adresi yazılı Küresünniler Kültür Tarih Araştırma Derneğinden 15 TL karşılığında satın alabilirler.

Van dışında ki gönül dostlarımız ise Aşık Celali’ye aşağıda yazılı cep telefonundan ulaşmaları halinde kendi adreslerine kargo ile gönderilebilecektir.

Âşık Celal YENİTÜRK

İletişim : 0530 327 73 93

Küresünniler Tarih Kültür Araştırma Derneği Adresi : Bahçıvan Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi Şişli Öğretmenevi Karşısı Family Center Kat : 6 No: 9 İpekyolu / VAN

Hakkında Oktay Aslantaş

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin