Ana Sayfa / Dernek / Derneğimiz / Küresünniler Derneği Kongresi Teşekkür Konuşması
Küresünniler Derneği Kongresi Teşekkür Konuşması

Küresünniler Derneği Kongresi Teşekkür Konuşması

Küresünniler Derneği Kongresi Teşekkür Konuşması

Derneğimizin Kongresine  hepiniz hoş  geldiniz.

Ülkemizin diğer illerinde yaşayan Küresünnileri ile İran da, Azerbaycan’da,  Musul’da, Kerkük’de, Finlandiya da, Kanada yaşayan akraba kohumlarımız  kongremize selamlarını getirdim. 

Değerli misafirler,

Küresünniler derneği faaliyetleri ve Küresünniler ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Bizler, 1. Dünya savaşından önce Güney Azerbaycan ve  İran’da yaşanan baskılar nedeniyle Türkiye’ye göç etmeye başladık.  100 yıldır bu coğrafya da yaşamaktayız.

Küresünniler kimdir?

Özbe öz Türk olan Küresünniler aynı zamanda Oğuz Türklerinin Çepni boyundandır.

İran’da yaşadıkları coğrafyadaki topluluklarından farklı olarak Sünni mezhebine sahip Türk milletidir.

Bu özelliklerinden dolayı bu güne kadar gördükleri zülme ve eziyete rağmen kültürlerinden, milliyetlerinden, dillerinden dinlerinden asla taviz vermeden bu günlere geldik.

Saygı Değer Misafirlerimiz,

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Atatürk’ün emriyle, Şark Islahat Planı Kararnamesi ile göçümüz hızlanıyor  Türkiye’ye başlıyor ve göç döneminde anneler babalar çocuklarından, kardeş kardeşten ayrılmak zorunda kalıyor.

Yıllarca çocuklarından göçü gizleyen bu aileler, o dönemdeki acı hatıralarını kalplerine gömerek dünyanın çeşitli yerlerine dağılıp hayatlarını bir şekilde devam ettirmektedir.

Son yıllarda yaşadığımız coğrafya da çok hızlı değişikler yaşandığından dolayı dernekler ve düşünce platformları kurarak birlik beraberliğimizi sağlamayı planladık. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Dernek kurmakta ki asıl amacımız geçmiş gelecek arasına köprü olmaktır.

Antalya da 2. Derneğimizi kurduk.  Antalya Küresünniler dernek Başkanı Recep Akkuşçu beye çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.

Her yıl spor faaliyetleri düzenlemekteyiz. Bu konuda ki çalışmalarından dolayı  Mehmet Biçer Başkan yardımcımıza teşekkür ederim.

Saygı Değer Üyelerimiz,

Bundan sonra da Ankara, İstanbul, Bursa, Mersin, Muş gibi çoğunlukta yaşadığımız illerde de dernek kurma çalışmalarımız devam edecektir.

Dernek olarak düşünce platformları kurduk. Üyelerimize: basın açıklamalarımızı, faaliyetlerimizi,  taziye, düğün, gerektiğinde hastalarımıza kan bulma gibi önemli olayları mesaj yoluyla bilgildiriyoruz.

Sayın üyelerimiz,

Küresünniler adına yapılan Üniversie çalışmaları hakkında bilgi vermek istiyorum.

Ankara Üniversitesi Fuat Leventoğlu “Küresinliler’in Sosyo-Kültürel Yapısı” adlı yüksek lisans tezini yayınladı.

Yüzüncüyıl ünivresitesi Prof Dr. Sedat Çereçi Küresünnilerin belgesel filmi olan “Yestikandan Van’a” adlı belgesel filmi yayınlandı.

Malatya üniversitesi Doç Dr. Şahap Bulak “ Küresünnilerin Ağız yapısı” ile ilgili olarak Doktora tezini yayınladı. Aynı zamanda doktora tezinde sözlük çalışması yapılmış. Atalarımızın kullandığı o zengin kelime sayısı yok olmadan yeni nesillere ulaştırmak istiyoruz. Doktora tezinin kitap halinde basılmasını derneğimize vermiştir.

Ahi Evran Üniversitesi Ayşenur Çiçekel “Küresünnilerde Sosyo-Kültürel Yaşantı” konulu bitirme tezini hazırladı.

Saraylı tarih öğretmeni Özhan Bayram Küresünnilerin tarihi üzerine araştırmalarını bitirmek üzere yakın bir tarihte kitap haline getirecek.

İslamic Azad University’de Profesör, İranli yazar Tohit Malikzade de Şikak aşireti lideri Simotko Ağa ile ilgili kitap çalışmasının sonuna geldi.  Kitabın bir çok bölümünde Küresünnilerin tarihinden bahsetmektedir. Bilgi alış verişimiz devam etmektedir.

Yüzüncü yıl Üniversitesi’nin Küresünniler için bu güne kadar bir çalışma yapılmamıştır ümit ediyorum ki bundan sonraki süreçte ileriye dönük tarih kültür ile ilgili çalışmalar yapılır.

Bir Küresünni olarak yaptığımız çalışmalardan ötürü çok mutluyum. Son yıllarda yaptığımız çalışmalar sayesinde tarihimize kültürümüze sahip çıkmaktayız.

Ben sizlerin huzurunda, bu çalışmalar ve araştırmalara destek ve emek veren bütün dernek üyelerimize, arkadaşlarıma ve bizi böyle bir günde yalnız bırakmayan siz değerli misafirlerimize  çok teşekkür ediyorum.

Kongremiz sonunda seçilecek yönetime ve başkana başarılar diliyorum.

Küresünniler Tarih ve Kültür Araştırma Derneği Başkanı

Oktay Aslantaş

k%c3%bcres%c3%bcnniler-ola%c4%9fan-genel-kurul

1

2

15055650_1140613229353116_1555276797168286621_n

3

4

Hakkında Oktay Aslantaş

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin