… Şimdiye kadar ihmal edilen aşiretler bu kez listede kendisine yer arıyor. Haliyle ihmal edilen Buruki ve Kürhessünni aşiretleri için ise az ve güçlü isimler ön plana çıkıyor. Zahir Kandaşoğlu, Servet Yenitürk…
Yarınki Milletvekili Listesinde Kim Olur?
Partiler YSK’ya sundukları listeler ile adaylarını da resmen halka duyuruyor. AK Parti’si, HDP’si, CHP’si, MHP’si adaylarıyla Van’a dönüyor.
Van özelinde AK Parti ile HDP kıran kırana aday adaylığı sürecinin sonucunda en büyük merakla beklenen iki parti olarak duruyor vatandaşın önünde haliyle. HDP bu seçimde rekor başvuru alırken, aday adaylığı sürecini AK Parti gibi çok da tartışarak yürütmüyor bilindiği gibi. Ama AK Parti’de süreç farklı işliyor… Senaryolar senaryolar… Bir türlü bitmek bitmeyen senaryolar, birilerinin el yazısıyla servis ettiği listeler, tahminlerden yola çıkılıp genel merkezden sızmış havası verilen temenni adayları… Haliyle bizim için de siyaset zehirlenmesi yaşadığımız bir süreç sona eriyor…
Neredeyse bir ayı aşkın süredir Ankara yollarını aşındıran, Ak Parti Genel Merkezi’ni kendilerine mesken tutan Ak Parti adayları bu işin en çok tartışılan kısmıydı şüphesiz. Kimileri “işimi üstten hallettim.” Kimileri “Ben zaten kesin 3’üncü sıradayım.” Kimileri “İlk 16’da varım 8’i Allah bilir” diye diye süreci buraya kadar getirdi.
Ak Parti de, HDP de diğer partiler de 8 babayiğidini kamuoyunun takdirine sunuyor sonunda.
Aday adaylarının temsiliyet için ön plana çıkmalarına diyeceğimiz yok da, hiç olmayacakların da bu yolda öyle büyük heveslere kapılmalarını anlamış değilim. Hala ki Van’a katkı sunmayı akıllarına bile getirmeden büyük bir vekillik mücadelesi verenlerin o listelerde olmalarının getireceği felaketi düşününce Allah sonumuzu hayretsin demekten başka bir şey diyemiyorum.
Aday adaylarının milletvekilliğini ne kadar istediklerini bu süreçte fazlasıyla gördük. Bu dünyada herhâlde siyaseten istenilen makamlar kadar daha çok istenilen bir görev ve sorumluluk yok. Kimin neye göre istediği Allah ile arasında ama hesabını veremeyecekleri görevlere talip olanların vay haline!
Üstelik Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu yöneticilik adına çok da net sözler etmişken bizimkilerin heveslerini görünce ürperiyor insan.
Ne diyor efendimiz Kureyş kabilesinden olup Müslüman olduktan sonra onlarca önemli görev yürüten Ebû Saîd Abdurrahman İbni Semüre’ye:
“Abdurrahman İbni Semüre! Kimseden yöneticilik görevi isteme! Zira bu görev sen istemeden verilirse, Allah yardımcın olur. Eğer sen istediğin için verilirse, Allah’dan yardım göremezsin.”
Peki Ebû Zer’e ne diyordu Resulullah:
“Ebû Zer! Senin gerçekten zayıf olduğunu görüyorum. Kendim için ne istiyorsam senin için de onu isterim. İki kişiye bile olsa sakın başkan olma! Yetim malına da yöneticilik yapma!”,“İstediğin görev ise bir emanettir. Bu emaneti ehil olarak alan ve üzerine düşeni yapanlar müstesna, aslında bu görev kıyamet gününde bir rezillik ve pişmanlıktır.”
Bir peygamberin bile bu kadar temkinli, bu kadar altını çizerek uyardığı yöneticiliklere, başkanlıklara bizde ise adaylar maşallah bol kepçeden koşuyor… Peygamber efendimizin yöneticilerin özellikle işi istenmeyen kişilerden seçilmesini önerdiği hadislerde bu görevlere getirilecek kişilerin de devletin gücünü kudretini temsil edecek kişilerin bu göreve lâyık, şahsiyetli, bilgili ve işinin ehli kimseler olması gerektiğine işaret buyurup makam ve mevki heveslisi değersiz ve şahsiyetsiz kimselerin böyle önemli mevkilere getirilmemesi icap ettiğini hatırlatıyor.
Tamam, bu görevlere gönülsüz olup da milletvekili adayı gösterilecek siyasetçi yok madem o halde bu işi şaibesiz bir şekilde yürütecekler halkın karşısına çıkarılsın.
Allah hesabını veremeyecekleri bu görevi kimseye nasip etmesin diyelim ve yarınki listeler konusunda bir kaç kelam da etmeyi ihmal etmeyelim.
AK PARTİ’DE HANGİ İSİMLER YER ALACAK?
Şimdiye kadar birileri gibi Ak Parti daha konuşmaya başlamadan adayları ilk 32’ye sıralayıp, ardından 16’ya indirip sonra da 8 kişilik asıl liste diye servis etmedik. Sürecin hassasiyeti ile birlikte AK Parti’nin üst kurulunda her şeyin değişebileceği gerçeği ile birlikte yazacağımız temenni listelerinin de hiç bir katkısının olmayacağını düşünerek aday adaylarını da boş yere umutlandırma yoluna gitmedik.
Hiç şüphesiz Ak Parti’nin 118 kişilik listesi içerisinde bu işte eninde sonunda sona kadar varabilecek isimler 3 aşağı 5 yukarı belli isimlerdi. Yapılan temayül yoklamaları, STK seçimleri gibi değerlendirmelerde her ne kadar farklı yönlendirmeler yapıldıysa da Ak Parti’nin de bu anlamda bu kez kabul görebilecek isimleri aday olarak göstermesini temenni ediyor, kendilerinin kabul görmesi anlamında da zorunlu görüyorum.
Olmaması halinde bu halkın bu partiye olan son umutlarını da bitirmiş olacaklar. Bunun kendileri de farkındadırlar diye düşünüyorum…
Listelere bir bakalım mı dersiniz?
Daha sürecin başlarında 1’inci sıra ile ilgili bir bakanlık ihtimalinden söz vermiştim. AK Parti’nin Van’da ağabeyini aradığı ilk günden bu yana bilinen bir gerçek. Bunu birileri kabul etmese de Ak Parti’nin bu kez 1 numaraya ciddi anlamda ihtiyacı var. Üstelik bizim ismini zikrettiğimiz Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son günlerde AK Parti Genel Merkezi’nden de alınan bilgiler ışığında yaygın medyada da işlendi. Yılmaz Diyarbakır, Van, Bingöl çevrelerinde çokça tartışıldı. Van 1’inci sırası olarak yarın gördüğümüzde hiç şüphesiz çok şaşırmayacağız… O olmasa bile yine onun düzeyinde bakanlıklar ve genel merkez düzeyinde temsil edebilecek bir isim olacak. Van’ı ve Vanlıyı heyecanlandıracak bir isim olacak.
2’inci sırayı Ak Parti’nin gelenekselleştirdiği üzere Erciş ile değerlendireceği bir gerçek. Bunun için ilk zamanlar saman alevi gibi parlayıp sönen Ömer Çaha ismi olmazsa yeniden tecrübeli Fatih Çiftci isminin sunulması sürpriz olmaz. Bu arada birinci sıra için daha güçlü bir lider olma çabası veren ve gerçek bir numara çıkışı yapmaya çalışan Kayatürk birinci sıra yakıştırmalarında çokça adından söz ettiriyor. Olur mu olur..!
Esas mesele o zaman dillendirdiğimiz ilk 2 dışında kalacak olan o isimlerde…
Van listelerinde hatırı sayılır isimlerin olduğu ortada. Ak Parti bu isimlerin etki alanına nasıl yaklaşıp nasıl bir liste ortaya koyacak bilinmez ama iki ihtimalli bir liste belirleme süreci olabileceğine inanıyorum.
Birincisi, AK Parti bölgesel hesaplar ile bir liste oluşturacak. Birinci sıranın bir bakana ya da ağabeye yazıldığı ikinci sıranın Erciş’e verildiği bir listede sırasıyla Van Merkez’a güçlü bir aday, kadın kotasını dolduracak bir kadın siyasetçi ile birlikte Muradiye-Çaldıran, Özalp-Saray, Bahçesaray-Çatak, Başkale-Gürpınar çevrelerine birer aday şeklinde bir liste ile halkın karşısına çıkabilir. Bununla birlikte bu seçimde kitlesel gücünü artırmaya çalışacak olan AK Parti’nin ihmal ettiği aşiretleri de birebir sürece dahil edebileceği önemli çevrelerin konuştuğu bir gerçek. Ak Parti liyakatten, siyasi duruştan, karizmadan çok ciddi bir oy alma mücadelesi verecek. Haliyle şimdiye kadar tüm seçimlerde küstürülen Buruki aşireti mensupları ile ‘yerli’ olarak anılan Kürhesünniler’in mutlak suretle işin içinde yer alması olmazsa olmaz olacak. Ha buna bir de teşkilatçı bir ismin eklenmesi muhtemel.
Peki ikinci bir liste senaryosu nasıl oluşur? Bunun için çok fazla lafı dolandırmaya gerek yok. Ak Parti’nin bir önceki dönem yaptığı liste bu dönem oluşturacağı olası liste ile aynı mantığa dayandırılarak yapılabilir. Bugünkü listenin nasıl oluşturulmuş olacağını tartışmadan o gün yapılan 8 kişilik listeyi bir hatırlayalım. Nasıl ve nereye göre yapılmıştı? İkinci alternatif böyle bir şey işte… Merkezden bir isim ve aynı çevreye mensup olup da ilçelerle bağdaştırılan isimler, teşkilatçılar, aşiretler vs. Ama eksik vardı. Vardı ki 8 isimden sadece 4’ü gidebildi…
Birincisi Ak Parti açısından daha makul gibi görünüyor. Peki bu liste oluşturulurken hangi isimler ön plana çıkıyor?
3 numarayı temsil edecek isimlerin hem kent merkezi üzerindeki etkisi hem de tüm ilçeler üzerindeki etkisi, hem aşiretsel temasları hem de genel bir dokunuş yapabilirliği ile olacak. Buna en yakın isimler kim:
Faruk Alpaslan, Nihat İnanç, Zahir Kandaşoğlu, Ayhan Fidan.
4’üncü sırada kadın aday olduğunu düşündüğümüzde… Gülşen Orhan’ın uzunca süre sessiz kalmasına rağmen başvuru yapması elbette ki bir çok kadın siyasetçinin hesaplarını bozdu. Ama buna rağmen Gülşen Orhan’ın başka bir ile kaydırılabileceği ihtimali düşünülüp onun olmayacağı düşünüldüğünde hiç şüphesiz öne çıkan en güçlü isim:
Nahide Hakan.
Hakan Ak Parti’nin bir çok alandaki temsiliyet tercihine de denk gelen bir isim. Eğer işin içinde bir teşkilatçı olacaksa 10 yılı aşkın tecrübesiyle Hakan buna uygun. Eğer Bahçesaray, Çatak, Gevaş için temsiliyet aranıyorsa bu temsiliyet alanında da oy getirebilecek bir isim aynı şekilde. Hem de kadın kotasını AK Parti’nin çok sevdiği o hukukçu kimliği ile de tam dolduracak aday o. Haliyle bir taşla üç kuş hesabı yaptırabilecek isim olabilir kendisi. Listede ne kadar yer alır bilmiyorum ama aday adaylığı sürecinde Nahide Hakan dışında en çok ismi zikredilenlerden birisi de Hatice Şule Gökırmak olmuştu. Listede yer alır mı bilinmez…
Peki bahsettiğimiz ilçe bazlı temsiliyetlere en yakın isimler ve bunu karşılayıp oy getirebilecekler kimler?
Faruk Alpaslan, Ferman Yıldırım, Hekim Karabıyık, Mehmet Yıldız, Mustafa Bilici, Sabri Aykaç, Teoman Zeydan.
Bu isimler bahse konu ilçelerden, oy getirmeye odaklı isimler olarak tercih edilebilir. Hepsinin kendi ilçesiyle birlikte farklı temsiliyet alanı olduğu düşünüldüğünde listede farklı yer ve sırada yer bulma ihtimalleri var. Mevcut milletvekili Mustafa Bilici halen Muradiye ve Çaldıran’ın en güçlü ismi olmakla birlikte genel merkezinde gözde teşkilatçı vekillerinden. Van’da yaşayan Hakkarilileri ve iki kentteki mensubu olduğu aşireti de düşündüğümüzde Zeydan ismi fena değil. Değil mi?
Şimdiye kadar ihmal edilen aşiretler bu kez listede kendisine yer arıyor. Haliyle ihmal edilen Buruki ve Kürhessünni aşiretleri için ise az ve güçlü isimler ön plana çıkıyor.
Zahir Kandaşoğlu, Servet Yenitürk.
Bu iki isim iki aşireti karşılayabilecek ve etki edebilecek isimler olarak anılıyor. Tabi bu isimlerin alternatifleri de konuşulmuyor değil: Av. Memet Yıldız Buruki aday olarak Ebubekir Kaçmaz da Kürhesünni olarak alternatif olarak aşiretsel bazda da kendilerine yer bulabiliyor.
Olur da teşkilatçı olarak Nahide Hakan temsil edilmezse AK Parti’nin listesinde teşkilatlarda görev almış bir isim olacak. Teşkilata bu kadar önem veren bir partinin teşkilatçının olmadığı liste olmaz gibi düşünüyorum. Kim var:
Abdullah Aras, Abdulahat Arvas, Hekim Karabıyık.
Peki tüm hesaplar tamamlandığında AK Parti’nin evdeki hesabıyla 8 diye lanse edip çarşıya uyup uymayacağını 7 Haziran’da göreceğimiz o liste için bir de bize 8’inci isim gerekiyor. Bu isim iş dünyasından, Genel Merkez’den, kamuoyu yoklamalarından veya kulağa fısıldama yoluyla dahil edilmiş bir isim olabilir. Özel kontenjan diye hesap edebileceğimiz bu kadro için ise isimler şöyle sıralanabilir:
Adnan İnanç, Cafer Giyik ve Osman Nuri Gülaçar.
Bu isimler benim olası bir liste senaryosu üzerinden tercih edilebileceğini seçime bir gün kala düşündüğüm isimler. Ne benim yazdığım bu isimler ben yazdığım için tercih edilir ne de seçime bir gün kala bu listeler yönlendirme yapmış sayılır. Hür irademle olası isimleri ben böyle gördüm.
Şimdiye kadar duyduklarımızı da saygı ile karşılayarak, kendimizce gözlemlediğimiz ve olabilecekleri de düşünerek bu süreçte bu isimlerin defalarca süzgeçten geçirilmiş olabileceğine ihtimal veriyorum.
Yarın hep beraber nasılsa asıl 8 kişilik listeyi göreceğiz. Şimdiye çoktan imzalanmış, onaylanmış olan ve yarın ismini okuyabileceğimiz adaylara ben şimdiden sormak istiyorum?
Gerçekten Van’ın milletvekili olacağınıza emin misiniz?
Sizin bu halka anlatmanız ve çözmek için inandırmanız gereken gerçekten çok iş var. Bir ön hatırlatma yapayım dedim…www.sehrivangazetesi.com Ömer Aytaç Aykaç