Ana Sayfa / Haberler / Güncel / Cereci’den “Ötelerin çağrısı” Adlı Fotoğraf Gösterimi
Cereci’den “Ötelerin çağrısı” Adlı Fotoğraf Gösterimi

Cereci’den “Ötelerin çağrısı” Adlı Fotoğraf Gösterimi

İletişim ve kültür araştırmacısı, belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yol, yolcu ve yolculuk fotoğraflarını konu edinen “Ötelerin Çağrısı” adlı fotoğraf gösteriminin 17 Mart akşamı Van Bilim ve Sanat Merkezi’nde yapılacağı öğrenildi.
Yol ve yolculuktan yola çıkılarak insanın iç dünyasında çıktığı yolculukların, diğer alemlerle kurduğu iletişimin, başkalarının dünyalarına girmenin, insan ruhunda yeni pencereler açılmasının vurgulandığı fotoğraf gösteriminde, değişik kentlerin otogar, havaalanı ve tren garlarında çekilmiş fotoğrafların yanı sıra farklı yörelerin kültürel özelliklerinin de bulunduğu bildirildi.
Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bitlis, Çorum, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kars, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Siirt, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’da çekilen fotoğraflarda yolculuğun psikolojisinin ve insanda yarattığı manevi duygunun ön plana çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi. 1996 yılında çekilen fotoğrafların da bulunduğu gösterimde fotoğrafların uygun metinlerle eşleştirildiği, yolculuk sırasında yolcuların görmek istedikleri ve ziyaret
ettikleri doğal güzelliklerin, tarihi yapıların da yer aldığı açıklandı. Bu kapsamda fotoğraf gösteriminde Erciyes Dağı, Karahisar Kalesi, Hasankeyf Kalesi, Fırat Nehri, İspir Kalesi, Alsancak Tren Garı, Kars Kalesi, Kütahya’nın pınarları, Sivas Gökmedrese, Haydarpaşa Garı gibi görüntülerin de bulunacağı öğrenildi.
Kayseri’ye Nevşehir’e bağlayan karayolunun üzerindeki Erciyes Dağı’nın sisli yamaçlarının görüntüleriyle başlayan fotoğraf gösteriminde, Erçek Gölü kıyısından geçen Van Özalp karayolu, Ankara ve Eskişehir arasında çalışan hızlı trenin güzergahı, Ankara AŞTİ Otogarı’nın karmaşası, Bahçesaray’ın dağlardan kuşbakışı görünüşü, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinden geçen Fırat Nehri’ndeki tekneler, Mersin tren garında tren bekleyen yolcular, Siirt Kalesi’nden kuşbakışı görünen Botan Vadisi, Van Ferit Melen
Havaalanı’nda uçağa binen yolcular, Esenboğa Havaalanı’nda uçaktan inen yolcular, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda körüğe bağlanan uçak gibi görüntülerin yer aldığı belirtildi.
Yolculuk sırasında insanların başkalarının dünyalarıyla, dünya dışı alanlarla, ölümle, demokrasiyle, barışla, tasavvufla kurdukları iletişime değinen fotoğrafların, Ali Balakbabalar, Chopin, Johann Strauss, Vivaldi besteleri ve halk türküleriyle seslendirildiği bildirildi. Yaşamın içinden özel bir anı seçip belgelediği için filmden daha seçkin ve değerli olması nedeniyle önemli konuları fotoğrafla anlatmayı tercih ettiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, fotoğrafın bir iletişim aracı olduğunu, bir tek
fotoğrafın saatlerce konuşarak anlatılabilecek bir konuyu anlatma gücüne sahip olduğunu vurguladı.
Bilimsel çalışmaları ve film festivalleri nedeniyle sık sık yolculuk ettiğini söyleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, yolculukların insanların davranışlarını, yolculuğun insanlarda oluşturduğu duygusal etkileşimleri gözlemlemek ve yolculuk sırasında insanların diğer insanlarla kurdukları iletişim süreçlerini değerlendirmek konusunda elverişli materyaller içerdiğini belirtti. Her yolculuğun, insanın ruhsal dünyasında yeni kapılar açtığını, yolculuk aracılığıyla fizikötesi
dünyalara gitmenin insanı mutlu ettiğini, rahatlattığını dile getiren Prof. Cereci, yolculuk sırasında ve ulaşılan yeni alanda kurulan iletişim süreçlerinin de insanda bilgisel, zihinsel, duygusal genişlemelere ve açılımlar aracılığıyla özgüveninin güçlenmesine neden olduğunu vurguladı.
Çektiği belgesel filmlerle Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Avustralya, İspanya, İtalya, Norveç, Kosova, Almanya, Polonya ve Makedonya’da uluslararası film festivallerine katılan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin katıldığı festivallerde “Van Man” (Vanlı Adam) olarak tanındığı öğrenildi. Üniversite Araştırma Fonu’na sunduğu 2 film projesinin kabul edilmediğini belirten Prof. Cereci, filmin kendini tanıtma ve gücünü kanıtlama konusunda evrensel düşünceye sahip insanların kullandığı ilk araç olduğunu bildirdi.

2007 ve 2009 yıllarında katıldığı İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Portobello Film Festivali için bu yıl da davet geldiğini söyleyen Prof. Cereci, bu yılki festivale Küresinlilerin İran’dan Van’a göçlerini konu edinen “Yestikan’dan Van’a” adlı belgesel filmle katılmayı düşündüğünü açıkladı.

İHA

 

Cereci’den “Ötelerin çağrısı” Adlı Fotoğraf Gösterimi

 

 

Hakkında khodkar

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin