Ana Sayfa / Haberler / Güncel / Prof. Dr. Cereci’den Yeni Bir Tarih Belgeseli
Prof. Dr. Cereci’den Yeni Bir Tarih Belgeseli

Prof. Dr. Cereci’den Yeni Bir Tarih Belgeseli

Belgesel film çalışmalarını 2007 yılından bu yana uluslararası alana taşıyan ve bugüne kadar 13 ülkede uluslararası film festivallerine katılan Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, tarih ve kültür konulu çalışmalarına bir yenisini ekleyerek, Eylül 2011’de sözlü tarih çalışması kapsamında ‘Geçmişe Doğru’ adıyla Arapça bir belgesel film çalışmasını tamamladı. İskenderun’da çekilen filmde 80 yaşındaki Hayriye Çalışkan’ın Arapça konuşarak anlattığı anılarda, Cumhuriyet’in ilk yıllarında İskenderun çevresinin ve Türkiye’nin durumu, insanların yaşam koşulları, insan ilişkileri, Fransız askerlerinin Hatay’dan çekilmesi, Atatürk’ün trenle İskenderun’a gelişi, halkın Atatürk’ü meşalelerle karşılaması, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan zorlukların birinci ağızdan belgelendiği öğrenildi.

Özgür Koç ve Emel Koç’un koordinatörlüğünü üstlendiği belgesel filmde geçmişteki insan profilinden, aile içi ilişkilere; komşuluk ilişkilerinden, toplumsal değerlere ve ekonomik yapıya kadar pek çok konunun gündeme geldiği belirtildi. Ekonomik yapı ve insan ilişkileri kadar geleneklerden de söz eden Hayriye Çalışkan’ın, kuşaklar arası ilişkiler, ebeveyn çocuk ilişkileri konusunda da geçmişe dair bilgiler aktardığı, genç kuşaklara yaşamsal öğütlerde bulunduğu bildirildi. Çekimleri 1 günde tamamlanan filmde, yokluk içinde yaşanan geçmiş dönemlerde insan ilişkilerinin daha sıcak, saygıya dayalı olduğu, tüm yoksunluklara rağmen insanlar arasında güvene dayalı samimi ilişkiler yaşandığı dile getirildi. Söyleşi ortamında geçen çekimlerde ülkedeki tüm koşullara rağmen insancıl duyguların ve davranışların her zaman en ön planda olduğu belirtilirken, maddiyatın hiçbir zaman insan ilişkilerinde gündeme gelmediği vurgulandı.

Çekimler sırasında filmin konusunu oluşturan sözlü tarihin kaynak kişisi Hayriye Çalışkan’ın, önceki dönemlerde halkın ulusal konularda daha duyarlı olduğundan, sorumluluk duygusunun en üst düzeyde olduğundan, ulusal birliği diri tutmak için herkesin yüksek bir duyarlılık içinde bulunduğundan söz ettiği; işgalcilere ve sömürücülere karşı tüm halkın birlik içinde hareket ederek yurtlarını ve tüm değerlerini koruma kaygısı ve çabası içine girdiklerini vurguladığı bildirildi.

Geçen yıllarda da sözlü tarih yoluyla belgesel film çalışmaları yapan Prof. Cereci’nin, Van’ın son 60 yılını konu edinen “Yolsuz Yolun Yolcusu”, petrolün bulunmasıyla Batman’ın bir kent haline dönüşmesini konu edinen “Yola Çıktım Mardin’den”

Van’da yaşayan “Küresinliler” adlı topluluğun Anadolu’dan Azerbaycan’a, oradan İran’a, sonra tekrar Türkiye’ye göçlerini konu edinen “Yestikan’dan Van’a adlı filmleri çektiği öğrenildi. Önceki filmlerini olduğu gibi “Geçmişe Doğru” adlı filmini de uluslar arası festivallere göndereceğini açıklayan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son filminin de İngilizce altyazıyla kurgulandığı, filmde geçmişe dair çok sayıda fotoğrafın da kullanıldığı bildirildi.

İHA

Hakkında khodkar

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin