Ana Sayfa / Haberler / Güncel / Küresünni Aşireti Belgesel Oluyor
Küresünni Aşireti Belgesel Oluyor

Küresünni Aşireti Belgesel Oluyor

Van’da yaşayan Küresin aşiretinin, konuştukları lehçeden geleneksel değerlerine, Van’a göçlerinden çevrelerinden aldıkları tepkilere kadar araştırılarak belgesel filmde anlatılacağı açıklandı.
Van’da yaşayan Küresin aşiretinin, konuştukları lehçeden geleneksel değerlerine, Van’a göçlerinden çevrelerinden aldıkları tepkilere kadar araştırılarak belgesel filmde anlatılacağı açıklandı. Küresinlilerin kendilerine özgü karakterleriyle ele alınacağı belgesel filmin, Türkiye’deki farklı etnik unsurların farklılıklarının özgün biçimde ortaya konacağı bir kültür filmi olarak tasarlandığı belirtildi.

Önceki yıllarda Doğu Anadolu Bölgesi’nde tandır ekmeğinin yapılışı, Van’da yaşatılan Hıdırellez geleneği, Van’ın yemek kültürü gibi belgesel filmlerle uluslararası festivallere katılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilecek olan filmde, Küresinlilerin Türkiye’ye göçmeden önceki yaşamlarından başlanarak Van’a göçleri ve Van’daki yaşamlarının bir yolculuk öyküsü olarak anlatılacağı dile getirildi.

Van’ın toplumsal yapısını oluşturan Kürtler, Türkler, Araplar, Lazlar, Ermenilerin yanı sıra farklı bir etnik unsur olarak Küresinlilerin de bu renkli yapının içinde yer aldığı belirtilirken, her unsurun Van’ın kültürel yapısına değerli bir katkıda bulunduğu bildirildi. Oğuz boyuna bağlı olan, İran’dan göçerek Van’a yerleşen, ancak Van’da yaşayan her grubun kendilerine yakın görmediği, yabancı olarak gördüğü Küresinlilerin, konuştukları lehçeden geleneksel değerlerine, Van’a göçüşlerinden çevrelerinden aldıkları tepkilere kadar araştırılarak belgesel filmde anlatılacağı açıklandı.

Bir bölümü halen İran’da yaşayan Küresinlilerin Van’da yöre koşullarına uygun bir yaşam ortamı kurdukları, bu özgün yaşam tarzının filmde yansıtılacağı belirtildi. Kendilerine özgü bir dilleri, aile yapıları, meslek alışkanlıkları ve gelenekleri bulunan Küresin aşiretinin, Van’ın birkaç mahallesinde ve köyünde gettolar oluşturarak yaşadığı, çekimler sırasında bütün mahalle ve köylerin dolaşılarak aşiretin renkli kültürünün tüm unsurlarının yansıtılacağı dile getirildi.

Mart ayında başlanacağı belirtilen çekimler sırasında yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci’ye 9 kişilik bir ekibin yardım edeceği açıklandı. 2007 yılında çektiği, tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen “Ağzı Açık Alamet” adlı filmle İngiltere, Hindistan, Macaristan ve Kosova’da; Van’da yaşatılan Hıdırellez geleneği konulu filmiyle İsrail, İngiltere ve Kosova’da; Van’ın yöresel yemeklerinden “Eşgili”yi konu edinen filmiyle Norveç ve İtalya’da; Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Nevruz kutlamalarını konu edinen “Adam’s Festival” adlı filmiyle Fransa, İspanya, Avustralya’da düzenlenen film festivallerine katılan Prof. Dr. Cereci’nin, Küresin aşiretini konu edinen filmiyle de uluslar arası festivallere katılacağı bildirildi.

Akademik çalışmalarının yanı sıra fotoğraf ve kitap çalışmaları ve film yönetmenliğiyle kültür alanında da adından söz ettiren Prof. Dr. Cereci’nin özellikle Avrupa’daki kültür araştırmacıları ve film çalışanları tarafından yakından tanındığı vurgulandı.

Türkiye’deki televizyon izleyicisinin televizyon izleme alışkanlıkları konusunda da her yıl düzenlediği araştırmalarla bilimsel sonuçlara ulaşan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, dünyanın en çok televizyon izleyen toplum sıralamasında ikinci sırada bulunan Türk televizyon izleyicisinin davranışları konusunda elde ettiği sonuçları 2010 yılında Kanada ve Malezya’da; Doğu Anadolu’da yaşanan göç olgusunun iletişim temeli üzerinde incelenmesinden elde edilen sonuçları Finlandiya’da düzenlenecek olan kongrelerde sunacağı öğrenildi.

Doğu Anadolu’daki Nevruz kutlamalarını konu edinen “Adam’s Festival” adlı filmde de Kürt kökenli yurttaşların kofi giyme, tirgal bağlama ve deng-bej geleneklerini filmle belgeleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, Türkiye’de yaşayan farklı kültürlerin birbirlerini tanımadan, aralarındaki farklara rağmen aynı ülkeyi paylaştıklarının ve paylaşmaları gerektiğinin farkına varmadan toplumsal barışa ulaşılamayacağını vurguladı.

İHA

www.sarkyildizi.com.tr

Hakkında khodkar

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin