Ana Sayfa / Siyaset / Milletvekillerimiz / Küresünni Milletvekili Adayları
Küresünni Milletvekili Adayları

Küresünni Milletvekili Adayları

Siyaset Kervanı Yürüyor, Ortalık Hareketleniyor

Bugün 2011 genel seçimlerinde Küresini aşireti nasıl tavır alacak? Hangi isimlerle, hangi partilerde söz sahibi olmak isteyecek acaba?

Buriki gibi Küresini aşireti de geniş bir seçmen kitlesini bağrında bulunduruyor. Yıllardan beri çeşitli siyaset partilerinde söz sahibi olabilmiş, meclise milletvekili göndermiş bir aşiret.

Küresini aşireti genel olarak BDP gibi, diğer sol partilerden de mesafeli durabilen, sağ ve milliyetçi partilere daha yakın duruş sergileyen bir toplum.

Şimdi siyaset denilince bu aşiretten ilk akla gelen isimler şöyle sıralanabilir; Mustafa Kaçmaz, Necati Yertürk, Ebubekir Kaçmaz, Halil Kaya. Rıdvan Öztürk, Av. Murat Koç, Ahmet Yaprak, Servet Yenitürk, Dr. Abdullah Lenk ve Osman Kaçmaz. Bunlar kamuoyunda dillendirilen isimlerden birkaçı.

Av. Murat Koç, geçtiğimiz genel seçimlerde MHP’de aday olmuş, aşiretin oylarını tamamını veya beklenen kısmını alamamıştı. O tarihten sonra parti ve siyasetle mesafeli bir duruş sergilemeye geçti gibi.

Ahmet Yaprak ise, siyasetini çok istikrarlı ve kararlı yürüten bir isim. Geçmişten beri Adalet, Doğru Yol ve Demokrat partili ve halen aynı partinin yönetim kadrosunda görev ifa etmektedir.

Mustafa Kaçmaz MHP’de aday olmaya hazır, ancak bazı sebeplerden dolayı umduğunu bulamıyor veya arzu ettiği zemin olmayınca fiili siyasete girmiyor uzun zamandan beri.

Halil Kay da bir dönem AK Parti milletvekilliğini yapmış bir isim. Bu dönem ara verdiyse de siyasetten ve AK partisinden uzaklaşmadı. Halen aynı partinin saflarında “varım” diyor ve gereken çalışmalarını yapıyor, gereken desteğini eksik etmiyor.

Sanırım Halil Kaya, AK Partiden başka bir başka siyasi parti saflarında yer almaya niyetli değildir şu sıralarda. Olursa AK Parti, olmazsa beklerim babında.

Ebubekir Kaçmaz Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bir bürokrat. Yıllarını devletin hizmetine vermiştir. Duruşu, görev ifası, halk yaklaşımı ile kendisinden bahsettiren biri.

Önünde 2 engel var sanırım. Birincisi yakın akrabası Mustafa Kaçmaz, 2’ncisi ise devlet memurluğu.

Tüm bunlara rağmen AK Parti şaibesiz, siyasette şimdiye kadar kirlenmemiş bir isim olarak Ebubekir Kaçmaz’a yakınlık duyabilir ve listesinden Küresini aşiretini temsilen kendisini alabilir. Tabii ki bunlar kamuoyunun fısıltı gazetesinin haberleri.

Dr. Abdullah Lenk, Necati Yertürk de AK Parti meyilli birer başka isim. Necati Yertürk geçen dönemde de AK Parti milletvekili aday adayı olmuştu, ancak listeye girememişti. Bilinen ve konuşulan isim olan Necati Yertürk bu kez nasıl bir siyasi çizgi sergileyeceği merak ediliyor doğrusu. Her halikürde aday adaylığı büyük bir olasılık.

Rıdvan Öztürk, temkinli ve ölçülü adımlarla siyaset âlemine yürümek istiyor. Aceleciliği yok gibi bir tavır içerisinde. MHP ama iyi bir garanti almadan siyasete adım atmaz kanaatini taşıyorum. Tanıdığım kadarıyla MHP’de aday olursa aşiretinde hiç de azımsanmayacak kadar epey oy toplayabilecek kadar seviliyordur.

Hoşgörü, insanları seven, inançlı, dürüst esnaflık yürüten Rıdvan Öztürk, gelecekte ilin siyaset arenasında konuşulacak biri galiba.

Servet Yenitürk ise, kuruluşundan beri AK Partiye destek sunan bir iş adamı. Geçtiğimiz genel seçimde tüm çevresiyle, yanında çalışanlarıyla partinin menfaati adına aday adaylığından vazgeçerek, partiye desteklerini sunmuştur.

AK Parti, gelecek ilk genel seçimlerde Küresini aşiretinin oylarını alabilmek için, mutlaka bu kesime milletvekili aday listesinde bir isime yer verecek kararlılığında. Aşirette dengelerin sağlanması adına şimdi ince hesaplar yapılıyor.

Aynı aileden Mustafa Kaçmaz, Ebubekir Kaçmaz ve Osman Kaçmaz üzerinde öncelikle orta yolun bulunması gerekiyor. Burada aday adaylığa var olan üç ismin bire indirilmesi isteniyor.

Henüz zaman erken olsa da, AK Parti ufuğunda ağırlıklı isim olarak Ebubekir Kaçmaz konuşuluyor ve kabul görüyor. Ebubekir Kaçmaz’ın halen bir bürokrat olması ve siyaset alanında şaibeli olarak anılmamış olması onun için bir başka şans denilebilir.

Bu arada AK Parti ilk dönemin Milletvekili Halil Kaya ile İl Özel İdaresinde bürokrat görevlisi Necati Yertürk’ü de basite almamak lazım. Bu iki isimde parti içerisinde tanınmış, etkili birer isim.

Halil Kaya bir dönem milletvekilliğinde gayet tarafsız ve demokrat tavırları ile örnek bir süreç sergilemişti. Bu tavrı ile Van halkından beğeni almıştı.

Siyasetin vefası, devamlılığı yoktur. Ne zaman, nerede, ne olacağı hiç mi hiç beli olmuyor adeta.

Zaman erken, yol uzun, görelim o güne kadar neler değişecek, neler bulacaktır?

Bunlar kamuoyunda aldığım şahsi izlenimlerim. Bu yazı dizisinden geçen isimler için kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur.

Bazı okurlarım yazdıkları yorumlarında konuyu eksik yanı ile yorumlamaya çalışıyorlar. Elbette ki Van camiasında siyaset yapacak çok değerli insanlarımız var.

Zaten buradaki amacım da, bilinmeyen, keşfedilmeyen veya şu bu sebeple perde gerisinde bırakılan başka isimlerin ortaya çıkarılması ve bunların tartışılmasıdır.

Bizim ülkedeki siyaset yapısı, temeli başından beri bozuk ve kıyımcı. Zengini, o bu şekilde siyaset sultasına yakın olmuş kimseler öne çıkar ve daima onlar anılırlar. Oysa nice cevher gibi değerlerimiz perde arkasında pasifleştirilip, ortaya çıkmaları engelleniyordur.

Okurlarımız o tür yorum yapacaklarına, bildikleri, tanıdıkları, yararlı mülahaza ettikleri isimleri bize göndermeli, açıklamalı ve yazı kaynaklarımıza sunmalılar. Bence olaya böyle bakmak daha yararlı olacaktır.

Aziz AYKAÇ

www.sehrivanhaber.com

Hakkında khodkar

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin