Ana Sayfa / Haberler / 2009 yılı Türkiye-İran Kültür Yılı
2009 yılı Türkiye-İran Kültür Yılı

2009 yılı Türkiye-İran Kültür Yılı

MHA- T.C. Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile samimi ortamda bir araya gelen İran İslam Cumhuriyeti Milli eğitim Bakanı Ali Ahmedi, Türk meslektaşına İran‘ın eğitim ve hizmeti sistemi bilgi vererek, Türkiye‘nin Milli eğitimi’ne Karşılığı olarak İran‘da üç bakanlık olmak üzere eğitimve Terbiye Bakanlığı, Bilim Araştırma sağlık Tedavi Bakanlığı ve eğitim Hizmetleri Bakanlığı bulunduğunu söyledi.

İran‘da halen 14 milyon ilk okuldan liseye kadar ve 500 bin lise üstü öğrenci bulunduğunu ve ilk okul öğrencilerinin %65’i şuanda hazırlık döneminde olduklarının bilgisini veren Ahmedi, İran‘ın %7 okulları özel olduğunu ve 30 seneden beri uygulanan programda İran nüfusunun %86’si okuma yazma bildiklerini belirtti.

Ahmedi, İran‘ın öğretmeneğitimi konusunda engin deneyimlerine sahip olduğunu dile geirerek, ‘Bu hususta İran, Türkiyeile işbirliği yapmaya hazırdır’ şeklinde konuştu.
İran Milli eğitim Bakanı bu görüşmede İran‘ın Türkiye‘deki 120 yıllık okulun restorasyonu için izin verilmesini talep etti.
Eğitimde uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını, bilim olimpiyatlarında dereceye giren projelere imza attıklarını ifade eden Ahmedi, ‘Nükleer, havacılık ve uzay, tıp, askeri, biyo teknoloji, nano teknoloji gibi alanlarındaki bilgi, birikim ve tecrübelerimizi Türkiye‘nin hizmetine sunmaya hazırız’ dedi.

Ali Ahmedi, ‘Türkiye‘nin bilim ve teknolojideki başarılarını bizimle paylaşmak istediğine eminiz’ diye konuştu.

2009’un TürkiyeİranKültür Yılı ilan edildiğini hatırlatan Ali Ahmedi, Türkçe’nin İran‘da daha fazla öğretilmesi için çalışmalara hazır olduklarını belirterek, İranlı öğrencilerin eğitimi için İstanbul‘daki İran‘a ait arsada yeni bir okul yapma isteğini Bakan Çelik’e iletti.
Hüseyn Çelik yaptığı konuşmada, iki ülkenin eğitimalanındaki işbirliğinin istenen düzeyde olmadığını belirterek, ‘Enerji ve ekonomi alanında yaptığımızı eğitimde yapamadık’ dedi.
Ders kitaplarında iki ülkeyi daha iyi tanıtacak çalışmalara hazır olduklarını kaydeden Çelik, eğitim alanında ortak komisyon önerisi üzerinde durulacağını belirtti.
İranve Türkiye‘nin zenginlik ve sermaye sayılan genç bir nüfusu sahip olduğunu anlatan Çelik, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çelik, ekonomi ve ticari ilişkilerin gelişmesinin Türkçe ve Farsça’nın her iki ülkede okutulmasını kolaylaştıracağını belirtti.
Türkiye‘de 11 tane Fars Dili ve Edebiyatı bölümü olmasına karşın İran‘da sadece bir tane Türk Dili ve Edebiyatı bölümü olduğuna ifade eden Çelik, ‘Tahran ve Tebriz üniversitelerinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü açılmasını istiyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ diye konuştu.
Çelik, Ahmedi’nin İstranbul’da İran Okulu yapımı ile ilgili, ‘Bu konuda kolaylaştırıcı oluruz ve üzerimize düşeni yaparız’ şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı ve çalışmaları hakkında Ahmedi’ye bilgi vererek, yapılan davete teşekkür etti ve gördüğü sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek , İranlı Bakanı Türkiye‘ye davet etti.

Açıklamaların ardından Çelik ve Ali Ahmedi, İki ülkenin eğitimalanında işbirliğini geliştirme arzusunu ortaya koyan bir metni imzaladı.

Kaynak: Mehr News

Hakkında khodkar

Cevaplayın

Mail adresi yayınlanmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

Yukarı ilerleyin